2013. március 18., hétfő

22/ Learn languages/ tanulj nyelveket :)

Ismét egy kicsit az oktatásról és egy fantasztikus segédeszközről a Verblingről :)

 Én ismét belecsaptam a lecsóba rendesen :) Két hétre, újra visszaültem az iskolapadba :) 
Egy korábbi bejegyzésemben közzétettem, hogy van egy EU pályázat, melynek keretein belül 90 ezer forint értékű nyelvi vagy számítógépes képzésen lehet részt venni 10%-os önrész befizetésével. 
Mivel nagy az érdeklődés és az informatikai rendszerük nem igazán áll a helyzet magaslatán, nem egyszerű bekerülni, de megéri megpróbálni! (A Középmagyarországi régió kereteit sajnos egy időre már kimerítették így erről a területről, most nem lehet igénybe venni a támogatást.)
Nekem végre sikerült bejutnom egy 40 órás intenzív angol nyelvi képzésre az IH-ba. Két anyanyelvi tanár tanított felváltva és az egyikük véletlenül... pont Ausztrál :D 
Nagyon élveztem újra használni a már meglévő tudásom, bár az elején nagyon fura volt pár dolog. A végére jobb lett az órák hangulata, de először szembetűnő volt a különbség a "kinti" légkör és az itthoni között. Érezhetően kevésbé mernek kommunikálni azok, akik itthon tanulták a nyelvet, iskolai tanórák keretében és azok között, akik külföldön (is) tanultak. Utóbbiak, amely csoportba én is tartozom, sokkal bátrabban és fesztelenebbül kommunikálunk, nem okoz gyötrelmet megszólalni, nem félünk attól, hogy, ha valamit rosszul használunk, mondunk és talán nyitottabbak is vagyunk egymás felé.

Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy kint megtapasztalhattam egy olyan tanulási módszert, amely feloldotta a bennem lévő gátlásokat, rossz érzéseket, amiket az itthoni helytelen oktatási rendszernek "köszönhetek". Ausztráliában ugyan is pozitív, támogató visszajelzéseken alapult az oktatás. Ahogy korábban is írtam már, külföldön az iskolában a tanárok arra kíváncsiak mi az amit tudsz, mi az amiben jó vagy és segítenek továbbfejleszteni a benned lévő képességeket. Ezzel szemben itthon, folyamatosan azt keresik, mi az, amit nem tudsz. Rád erőltetik, és a legtöbb esetben csak azt a megoldóképletet fogadják el, amit a tankönyvek írnak, ha másképp gondolkodsz, ne adj Isten még hatékonyabb módon oldod meg a feladatot, dicséret helyett azt éreztetik veled, hogy hülye vagy...nem gondolkodsz MEGFELELŐEN, ez az elavult gondolkodásmód, hihetetlen nagy gátlásokat képes felépíteni az emberben, és alapjaiban rombolja le a természetes vágyat a tanulás iránt. 

Azért választottam az IH-át mert a leírásuk alapján, az oktatási módszerük nagyon hasonlított a kinti módszerekhez és ezidáig nem is csalódtam :) Egy dolog zavart csupán, hogy bár az oktatás kizárólag angol nyelven folyik, nem tartatják be a tanárok szigorúan, hogy nem szólalhatunk meg magyarul az órán. Az anyanyelvi tanár értelem szerűen nem ért és nem beszél a nyelvünkön, viszont hagyja, hogy egymás között a diákok magyarul kérdezzenek és adjanak választ, ha nem értenek valamit...   azaz nem szoktatják rá az embert ezáltal arra, hogy megtanuljon az idegen nyelven kérdezni és körbeírás segítségével rávezetni a megoldásra a másikat. Pedig ez által is rengeteget lehet tanulni, fejlődni, nem beszélve arról, hogy idegen nyelvi környezetben sem lesz ott mindig valaki, aki az anyanyelveden kisegít... Az elején ez több energiát és figyelmet igényel, de hát azért vagyunk ott, hogy tanuljunk :) Nekem ráadásul, ha magyar beszédet hallok egyből átkapcsol az agyam, és nehéz hirtelen visszaváltani a más nyelven történő gondolkodásra. Számomra ez kicsit zavaró.

És akkor jöjjön egy tuti tipp azoknak, akik bele szeretnének kóstolni abba, milyen egy igazi élvezetes motiváló, csak idegennyelven történő óra, vagy szeretnék a kint megtanult módszerekkel folytatni a tanulást. Az internetnek hála, ugyan is nem kell kiköltözni a világ egy távoli pontjára ahhoz, hogy átélhesd, hogyan zajlik az oktatás jobb helyeken :) A "véletleneknek" köszönhetően rátaláltam ugyan is egy fantasztikus oldalra, ahol az angolon felül további nyelveken (német, spanyol, francia....) online nyelvleckéken lehet rész venni. A használata teljesen* ingyenes, csupán egy google + accountra-van szükség hozzá. 

Az alábbiakban igyekszem röviden bemutatni, hogyan működik a verbling :)

A rendszer nagyon hasonlatos a Skype-ra. A tanár és a diákok (szándékosan nem a hallgató kifejezést használtam!!!)  a google+ on keresztül a google hangout ingyenes videóchat-jét használják.
A tanulásnak több módja lehetséges. az összes órát felveszik és később bármikor vissza lehet nézni, ezáltal ha épp nincs a szintednek megfelelő online óra, akkor is tudsz tanulni a régebbi órák anyagait hallgatva.Vagy ha elég gyors vagy fel tudsz csatlakozni az épp online órák egyikére és aktívan részese lehetsz. Mikrofon és hangszóró elengedhetetlen kelléke az óráknak, webkamera használata opcionális. Én szeretem használni és szeretem látni az osztálytársakat, így az egész sokkal közvetlenebb, barátibb.  A teljesen ingyenes részhez azért került a * mert bár fizetni a szolgáltatásért nem kell, viszont adatokkal szolgálsz. Mivel rögzítik az órákat, bárki bármikor visszanézheti a "bénázásod" :D és itt azért megjegyezném, hogy mivel az órákon beszélgetés zajlik főleg a "beszéd gyakorlati" órákon, így magadról és véleményedről az adott témában információt szolgáltatsz. Ezért ajánlott okosan használni...
Az órák ideje alatt chatelhetsz a tanárral és az osztálytársakkal, de írhatsz privátban is, engem például  egy Indonéz srác kért meg hogy cseréljünk skype címet hogy óra után gyakorolhasson velem. Egy órán át beszélgettünk mindenféléről, kultúráról, vallásról, arról hogy a milyen különbségek vannak az országaink között stb. :)
És akkor jöjjön egy kicsit részletesebb, szemléltető bemutatás (a külalakért bocsi, nem volt sok időm rá hogy összerakjam :) ) :

A regisztráció után a kezdő felületünk:

Így szerezhetsz + helyfoglalásokat
a fő oldalon lejjebb görgetve megnézheted hogy milyen órák lesznek a következő időszakban. Ha valamelyik tetszik akár helyet is foglalhatsz rá magadnak csak kattints arra amelyik tetszik és a következő képen láthatod hogy hol tudsz foglalni, mellette pedig egy visszaszámlálót találsz a kezdésig.


Ha épp nem találsz kedvedre való órát vagy új vagy még az oldalon, nézz bele kedvedre a régebbi órákba, így pl megtalálhatod azt a tanárt is akitől szívesen tanulnál.
Hamarosan újabb hasznos segédeszközöket mutatok nektek, amint leteszteltem őket :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése