2015. július 27., hétfő

33/ Anglia - A "sötét oldal"/ I. rész- szemetelés és környezetszennyezés

A mai poszt egy kicsit talán negatív hangvételű lesz, de sajnos ez is az Angliai életünk egy része.

Ezen poszt elolvasása előtt pár fontos dolog:

 • A fotók minőségéért elnézést, mobillal, gyakran rossz fényviszonyok között, vagy menet közben készültek.

 • Ne evés közben olvasd el!

 • Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott!

 • Bitzos ami biztos, egy papírzacskót készíts be, ha rosszul lennél :D

  Első rész: Ez itt Európa, vagy mégsem? Szeméthalmok, környezetszennyezés.

  Az utcákat elárasztó szemét, amerre a szem ellát

   

   Ausztráliában is ért annó pár meglepetés (pl, hogy mennyire szar és drága a net) , de Angliáról sem gondoltam otthonról, hogy ennyire mocskos. Szerencsére már saját bérleménybe költöztünk lakótársak nélkül egy tisztább és szebb kisvárosba, de sajnos ez a jelenség Anglia legtöbb részén jelen van. Napjainkban heves viták zajlanak a bevándorlás és főként a menekült hullámok körül. Nem kívánok e témában állást foglalni, mert úgy gondolom, ez a problémakör túl összetett és rengeteg oldala van, csak annyit kívánok hozzáfűzni, hogy bizonyos kulturából érkező emberek sajnos nem hajlandóak alkalmazkodni, betartani (a fogadó ország) egy fejlett civilizált társadalom által elvárható normákat. Saját bőrünkön érezzük itt kint, hogy ez mivel jár. (koszos utcák,  gondozatlan szeméttel teleszórt kertek, simán elédköpnek az utcán, a kezükbe fújják az orrukat majd lerázzák előtted és ha nem ugrasz arrébb.... szóval elég gáz.... Ezen a földrészen pontosan látszik melyik környéket kik lakják... Persze az angolokról is tudnék mesélni, azokról, akik magukat felsőbrendűeknek hiszik, fennhordják az orrukat, de ebédnél szipognak, turháznak, csámcsognak és úgy néz ki utánuk az asztal és környéke, hogy egy disznó is elszégyelné magát. Na de ez egy másik bejegyzés :D )
  Az instagramm képeimet nézegetve szerelmes vagyok ebbe az országba. Gyönyörű helyeket láttam már ez alatt a pár hónap alatt is. Viszont azzal az igénytelenséggel nem vagyok képes megbírkózni, amit nap mint nap tapasztalok, látok és ami sajnos, a volt lakótársainkat is jellemzi.

  Kezdjük az utcára történő szemeteléssel. Nem jártam még Indiában  sem Pakisztánban, de láttam nem egy olyan dokumentum filmet, amiben az emberek az utcára szórják a háztartási huladékot vagy épp a szeméttelepen élnek, bódévárosokban. Na de, (gondoltam én) ez még is csak Anglia! Itt van rendszeres szemétszállítás. De hiába.
Az utcán sétálva már simán meg tudom mondani, melyik házban (környéken) lakik angol és melyikben bevándoró- azon belül is leginkább a fent említett etnikum. Sajnos a környéken, ahol majd kilenc hónapig éltünk, belőlük volt több.  Folyamatosan szörnyülködöm azon, amit látok tapasztalok. A házak előtt az utcán, de még a keretekben is bokáig lehet járni a szemétben. Wakefield és környékere eléggé jellemző a gyakori és nagy széllőkések, ha fúj akkor aztán viszi szerte szét. Mi késztet embereket a XXI százdban arra, hogy a szemetüket zsákokban, vagy nemes egyszerűséggel a kertbe vagy az utcára ürítsék? Hogyan képesek eberek ebben létezni?


Mi készteti ezeket az embereket arra, hogy a kuka helyett, a mellé dobják a hulladékot??? ( a kukákban még bőven volt hely) És hogy lehet az, hogy az ilyen szintű szemetelésért, nem rónak ki iszonyat kemény büntetést???
Ez nem csak a látványt teszi tönkre, de nagy mértékű környezetszennyezés is egyben. Emberek, hogyan képesek ilyen környezetben jólérezni magukat? Még egyszer hangsúlyozom a legtöbben a saját kertjükbe üritik a szemetest!


Az előkertek nagy részét felveti a gaz és tele van szeméttel


"szép" kilátások...
Szabadidőnkben igyekszünk felfedezni a várost és a környéket és persze tiszta nyugodt helyek után is kutatunk, ahol feltöltődhet az ember. Találtunk is néhány parkot, ami megfelel erre a célra. Egyik ilyen kalandozásunk alkalmával rábukkantunk egy ösvényre, ami erdősebb részekbe vitt be. Végre természet közelben vagyunk, gondoltam- és ahogyan ez átfutott az agyamon, már is rá kellett döbbennük, hogy az erdő és a kiránduló övezet közepén a DOMB TETEJÉN!!! AMIT FOLYÓK VSZNEK KÖRÜL!!!! egy hatalmas szemétlerekat van, darálógéppel.... EZEK NORMÁLISAK???? De most komolyan kérdezem! Főleg egy szeles városban! Kb egy kilóméternyire a lakóövezettől! A szívem szakadt meg attól a látványtól, ami ezután jött. Megérkeztünk egy kilátó féléhez (ba oldali kép), ahol egy pad, amin elvileg megpihenhetsz és csodálhatNÁD a tájat. De a táj jobbra egy szemétdomb előtted pedig a folyóban és a körülötte lévő növényzetben megragadt hulladékok.folyt.köv.

1 megjegyzés:

 1. megdöbbentem amikor végig néztem a blogot. Nem gondoltam, hogy a Nagy-britania, ilyen nagy rakás is an ilnem láttam én sem.yesmit lehet.Melbourneb
  Ilyen áűllapot itthon is van, de leginkább a dzsumbujok környékén.
  Egyébként

  VálaszTörlés