2015. március 24., kedd

32/ "Napi kolostor" :)

A cím így elég vicces, de hamarosan megértitek :) 

Kis kitérő

November óta csendes a blog, aminek fő oka, hogy nem éreztem késztetést arra, hogy írjak. Egyszerűen nem jöttek a szavak, pedig témám lett volna, de nem akart összeállni egy kerek egésszé egy történet sem, többségük azóta aktualitását is vesztette. Ami aktuális maradt, abból két piszkozatom is függőben van, ami egyszer csak megérik a publikálásra. :) Ez a bejegyzés pedig, talán végre megtöri a nagy csendet. :)

És akkor a csendtörő story :D


Február végén hazautaztam (Magyarországra) pár napra és kihasználtam az alkalmat, hogy vegyek egy-két könyvet. Már nagyon hiányzott az olvasás élménye. Pdf-ben, van pár db a laptopon is, de az mégsem olyan, mint egy igazi kézzel fogható és lapozható példány.
Az egyik, amelyikkel "egymásra találtunk" a könyvesboltban: Jan Chozen Bays- Hogyan szelidítsünk meg egy vad elefántot című könyve volt. Ez az írás, egyszerű éberségi gyakorlatokat tartalmaz, ahogy az alcímben fogalmaz: "...a tartalmasabb és boldogabb életért".

 A bejegyzés címének magyarázata, hogy ezeket és hasonló éberségi gyakorlatokat végeznek a budhisták is a kolostorokban :)
Ezek segítségével elménket folyamatosan a jelenben tudjuk tartani. Nem akarok jobban belemélyedni a témába, akit érdekel majd úgy is utánaolvas (ajánlom a Most hatalma című művet is) :).
Az első élményeimet szeretném megosztani most Veletek, és egyben kedvet csinálni ahhoz, hogy más is belevágjon egy hasonló "utazásba" :)

A feladatok ismertetése több részből áll. Először az AKTUÁLIS GYAKORLATOT mutatja be, például jelen esetben az első heti feladat: Használd a másik kezed! (minden gyakorlatot egy hétig kell gyakorolni- a könyvben egy évnyi anyag van)

Minden nap egy-két egyszerű tevékenységet a másik, azaz nem domináns kezemmel kel csinálnom. Én jobb kezes lévén, így most a bal kezemmel mosok fogat, bal kézzel fésülködöm, bal kézzel fogom a villát és időnként próbálok bal kézzel írni :) Nagyon vicces! :D

A feladat leírását követően egy EMLÉKEZTETŐ rész jön, ahol tippeket kaphatunk arra, hogy emlékeztethetjük magunkat a nap folyamán erre, pl. a dominans kezünkre ragtapaszt ragasztunk egy kis nyillal a másik kezünk irányába :) vagy a fogmosashoz a fürdőszobai tükörre teszünk emlékeztetőt hogy eszünkbe jusson elvégezni őket.

fent a jobbkezes lent a balkezes írás :) 
Az ezt követő FELFEDEZÉSEK részben a feladat végzése közben tapasztalt megfigyeléseket vagy problémákat írja le, az erre vontkozó kutatási eredményekkel. Az ehhez tartozó részből most szó szerint idézek:
"Ez a kísérlet mindenkit megnevettet. Észrevesszük, hogy a másik - nem domináns kezünk meglehetősen ügyetlen. Használata visszarepít a Zen tanítók álltal "kezdő elmének" nevezett állapotba. Míg a domináns kezünk mondjuk negyven éves lehet, a másik sokkal fiatalabb nála, legfejebb két-három éves. Újra meg kell tanulnunk, miként tartsuk és vegyük a szánkba a villát anélkül, hogy megböknénk magunkat. Eleinte talán rendkívül nehézkesen mosunk fogat a nem domináns kezünkkel, és ha nem figyelünk oda, az okos kéz előrenyúl, és leveszi tőle a fogkefét vagy a villát. Mint egy zsarnokoskodó nővérke, aki azt mondja: "Te kis buta, majd én megcsinálom helyetted!
A másik kezünnkel való küszködés közben feltámadhat bennünk az együttérzés minden ügyetlen és gyakorlatlan embertársunk iránt, aki például fogyatékos, sérült vagy agyvérzést kapott. Kissé átérezzük milyen természetesnek veszünk jó néhány egyszerű mozdulatot, amely sok ember számára korántsem az..." 

Pár évvel ezelőtti balkezes szénrajzom.
Fura de rendkivül inspiráló volt a bal kezemmel alkotni. :)

 A MÉLYEBB TANULSÁGOK részből idézve : 
Leírja, hogy a feladat mit szemléltet, pl ennél a feladatnál: hogy "...mennyire erősek és automatikusak a szokásaink, továbbá mennyire nehéz tudatosság és elszántság nélkül megváltoztatni őket. A gyakorlat a kezdő elme állapotába juttat bármilyen tevékenység közben, amelyet naponta többször is úgy végzünk, hogy általában máshol jár az eszünk...." 
"... A kezdő elméjében rengeteg a lehetőség, a szakértőében kevés"

És végül egy rövid összefoglalóval zár minden gyakorlatot.
   
Saját élmények
A fogmosás volt az első amit kipróbáltam. Nagyon ügyetlennek és darabosnak éreztem a mozgásomat. Erőteljesen koncentrálnom kellett néhány mozdulatnál, hogy ne sértsem fel az ínyem.
Az étkezés során pozitívnak éreztem a bal kezem használatát mert végre nem faltam hanem ettem. :) összeségében is kicsit lelassultam. Az írás során a fenti képen látszik, hogy elég ügyetlen voltam :) (még) ;) és azt figyeltem meg, hogy egész másként kerekítem a betűket. 34 éves koromra már kialakult egyfajta írásképem ami természet szerűleg rengeteg ponton eltér az általános iskolában tanultaktól. Viszont a balkezes írásképemben a régi vonalvezetéseket és betűírást fedeztem fel :) Mint egy ovis :D A fésülködést éreztem legfurcsábbnak :D 
Ha kedvet kaptatok, próbáljátok ki egy hétig a feladatot Ti is és ha tetszett vegyétek meg most akciósan a könyvet is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése